Türkiye'nin Kalkınma Reformu: Faizsiz Finans Sisteminin Güçlendirilmesine Yönelik Öneriler

10’uncu Uluslararası İslam ve Ekonomi Sempozyumu’nun hemen akabinde bilimsel ve sosyal etkinin değerlendirildiği bilim kurulu toplantılarında yapılan istişareler neticesinde “Sürdürülebilir, Adil ve Paylaşımcı Bir Türkiye Ekonomisi Modeli” isimli projenin hayata geçirilmesi İKDER yönetim kurulunca kararlaştırılmıştır. “İktisat tarihi”, “iktisadi büyüme ve kalkınma”, “finansal piyasalar” ve “sosyal politika” olmak üzere 4 temel alanda uzman ve akademisyenlerden oluşturulan proje ekibi ile 12 ay süreli bir çalışma planı hazırlanarak 2019 yılı Nisan ayında proje çalışmalarına resmi olarak başlanmıştır.

Proje sürecinden hazırlanan metinler hakemli izleme süreçlerinde bilimsel ve uygulanabilirlik yönleri ile değerlendirilmiş, bununla birlikte 2 Kasım 2019 tarihinde proje konularına vakıf uzman ve akademisyenlerin geniş katılımı ile düzenlenen çalıştayda projenin ilk çıktıları uygulanabilirlik yönünden tartışılmıştır. 7-8 Aralık 2019 tarihinde İKDER tarafından gerçekleştirilen 11’inci Uluslararası İslam ve Ekonomi Sempozyumunda geniş bir katılımcı kitlesi ile yapılan müzakerelerle güçlendirilmiştir. Proje ekibinde yer alan hocalarımızın gayretleri ve azimleri ile hakem izlemeleri, araştırma süreci, koordinasyon toplantıları, ulusal çalıştay ve uluslararası sempozyum sonrasında 2020 yılı Haziran ayında proje başarı ile tamamlanmıştır. Bu anlamda elinizdeki bu eser 12 ay süreli “Sürdürülebilir, Adil ve Paylaşımcı Bir Türkiye Ekonomisi Modeli” isimli projenin geliştirilmiş bir versiyonudur.

Türkiye’nin iktisadi, finansal ve sosyal refahının tartışıldığı tüm platformlarda eksik kalan ve tüm yönleri ile ele alınmayan temel bir gerçek faizsizlik ilkesidir. Bu kapsamda elinizdeki eser faizsizlik ilkesini merkeze alan bir perspektifle, Türkiye ekonomisinin mevcut durumunu ve güçlü-zayıf yönlerini tespit ederek sürdürülebilir, adil ve paylaşımcı niteliklere haiz bir refah ekonomisi için teorik zemini kuvvetli uygulanabilir öneriler getirmektedir.

Türkiye’nin halis ve üretken bilim insanlarının yetişmesine vesile olan, İKDER manevi kurucusu ve İstanbul Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü hocalarından sayın Prof. Dr. Sabahattin Zaim ve 11 Haziran 2020 tarihinde vefat eden sayın Prof. Dr. Sabri Orman hocama rahmetle ve hürmetle.

  • ISBN: 978-625-7015-88-2
  • Baskı: 1
  • Sayfa Sayısı: 332
  • Yayın No: 89
  • Dizi No: 10
  • Ebat: 13.5 x 21
  • Çıkış Tarihi: Eylül 2021
  • Faruk Taşçı
    +

    Faruk Taşçı

     

    1982 yılında Rize-Pazar’da dünyaya geldi. Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde (2005), yüksek lisansını (2007) ve doktorasını (2011) İstanbul Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri B…

    Detaylı Bilgi
  • Mehmet Saraç
    +

    Mehmet Saraç

     

    Saraç 1990 yılında İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun oldu. 1992 yılında aynı Fakültede Muhasebe ve Mali Denetim konusunda yüksek lisans yaptı ve eğitimine devam etmek için Amerika’ya gitti. Amerika’da m…

    Detaylı Bilgi
  • Davut Pehlivanlı
    +

    Davut Pehlivanlı

     

    İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme bölümünden 2001 yılında mezun olan Davut Pehlivanlı, 2008 yılında “Kurumsal Risk Yönetimi Temelli İç Denetim ve Türkiye Uygulamaları” tezi ile doktor unvanını aldı. Modern İ…

    Detaylı Bilgi
  • Evren Yaşar
    +

    Evren Yaşar

     

    İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat bölümünden 2001 yılında mezun olan Evren Yaşar, 2010 yılında “Altın Bankacılığı” projesi ile İstanbul Üniversitesi Bankacılık Yüksek Lisans programını tamamlamıştır. Doktorasına S…

    Detaylı Bilgi
  • Hasan Vergil
    +

    Hasan Vergil

     

    Hasan Vergil lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde, yüksek lisans ve doktora eğitimini American University (Washington DC, ABD)’ de tamamladı. Zonguldak Karaelmas Üniversit…

    Detaylı Bilgi
  • Ömer Karaoğlu
    +

    Ömer Karaoğlu

     

    1967 İstanbul doğumlu Karaoğlu, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat Bölümü’nden mezun oldu (1991). Aynı üniversitede Türk İktisat Tarihi alanında yüksek lisans (1994) ve İktisat bölümünde doktorasını (1998) tam…

    Detaylı Bilgi